Kas ir stiprāks – slimība vai es?

Saslimu es sen, tālajā 1973. gadā, janvārī, pēc neizgulētas gripas. Papriekš sāku nejust rokas. Mazgājot traukus, šķīvju plīsa viens pēc otra. Meitiņai bija 2 gadiņi, gaidīju otro. Palēnām rokas vispār neklausīja, un sāka arī kājas neturēt. Spēka nebija ne rokās, ne kājās, kā arī nebija vairs koordinācijas (stenderes skrēja virsū). Stāstīt, kā es nonācu Rīgas 1. slimnīcas 25. nodaļā, būtu par garu, tā kā nokļuvu pie dr. Ritas Princes. Pēc intensīvas ārstēšanas marta sākumā no slimnīcas izrakstījos gandrīz vesela (es tā domāju), tiesa – vēl kliboja koordinācija, bet ar laiku arī tā nostabilizējās.

Jūnijā dzemdēju veselīgu meitiņu un domāju, ka mana slimošana ir beigusies. Bet tik labi nebija, decembrī sākās valodas traucējumi, un tā tas turpinājās katru reizi savādāk. Te pēkšņi pazūd redzes lauks vienā acī, te atkal pēkšņi nevaru paiet nekrītot.

Tās tas turpinās jau 38 gadus, bet es cīnos. Joprojām staigāju, tiesa ar spieķi, runāju un dzīvoju. Varbūt man palīdz mans optimisms un dzīvotgriba. Varbūt pašiedvesma, jo, kad bērni bija mazi, katru vakaru pirms aizmigšanas skaitīju (domās): „Es neesmu slima, esmu vesela, gribas savus bērnus redzēt pieaugušus”. Tagad vecākajiem mazbērniem ir jau 20 gadi. Par savu slimību es jokojos: „Es ar savu sklerozīti esmu apmierināta, un viņa ar mani arī.” Vispār mans dzīves moto ir – „Kas ir stiprāks – slimība vai es?” Tā ar mediķu palīdzību es cīnos joprojām un netaisos padoties.

Aptauja:
Mana primārā nepieciešamība.

Rezultāti Atbildēt

Biedrība „Latvijas Multiplās sklerozes asociācija” (LMSA)
LMSA atrodas Latvijas Jūras medicīnas centrā (LJMC) Melīdas iela 10, Rīga, LV – 1015

Tālrunis: 2 659 9723
E-pasts: lmsa@lmsa.lv

LMSA rekvizīti:
A/S „Rietumu Banka”
Konts:
IBAN LV10RTMB0000 0688 01518
SWIFT: RTMBLV2X


Nodaļas

Mājas lapas izveidi un esamību atbalsta: