10.05.2023Pasaules MS dienas konference 2023

 

             LOGO2.jpg 


LJMC Multiplās Sklerozes centra organizēta

Pasaules Multiplās sklerozes dienai veltīta konference

2023. gada 31. maijā

VEF kultūras pils (Ropažu iela 2, Rīga)

                 

 

11:00 – 11:10           Konferences atklāšana

                                Dr. Jolanta Kalniņa, LJMC MS centra vadītāja

                                Maija Pontāga, LMSA

11:10 – 11:40           Pamatprincipi ādas pašizvērtēšanā. Pirmās nepieciešamības lokālie

                                 līdzekļi pacienta ikdienā

                                Dr. Ilze Upeniece, dermatovenerologs, Rīgas 1. slimnīca

11:40 – 12:10           Rūpes par sevi un apzinātības pieeja sāpju kontrolei

                                Indra Majore-Dūšele, psiholoģe, deju un kustību terapeite

12:10 – 12:40           Samīļot sevi ik dienas

                                Dēzija Līcīte, fizioterapeite

12:40 – 13:00           Kafijas pauze

13:00 – 13:30           Neauglības ārstēšanas iespējas multiplās sklerozes pacientiem

                                Dr. Jaroslavs Ļakutins, ginekologs–reproduktologs, klīnika “AVA Clinic”

13:30 – 14:00           Vīriešu neauglība

                                Dr. Andris Ābele, urologs, andrologs, “Klīnika EGV”

 

 

 

 

lasīt vairāk

10.05.2023Konference

Labdien,

 

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnika un "Aslimnīcas Mācību centrs" aicina veselības aprūpes speciālistus pieteikties uz konferenci “Praktiskā neiroloģija Aslimnīcā”, kas norisināsies 19.maijā no plkst. 09.00 – 16.30 Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel, Elizabetes ielā 55.

Konference domāta plašam speciālistu lokam – neirologiem, neiroķiruģiem, ģimenes ārstiem, internistiem, rehabilitologiem un citu specialitāšu ārstiem. Paredzētas arī praktiskās meistarklases, kā arī vispārējās aprūpes māsām mērķēta informācija. Konferencē piedalīsies un tiks iesaistītas arī pacientu organizācijas.

Konferencē "Praktiskā neiroloģija Aslimnīcā" kā lektori uzstāsies neirologi, neiroķirurģi, rehabilitologi, uztura speciālisti, radiologi, kardiologi, rehabilitācijas, neirosonologi un neirofiziologi, kuri sniegs multidisciplināru ieskatu par mūsdienīgām neiroloģisko slimību diagnostikas, ārstēšanas un profilakses metodēm.

Plašāka informācija un reģistrācija šeit: https://konference-aslimnica.lv/

lasīt vairāk

03.03.2023Lūdzam aizpildīt

Palīdzēsim, atbalstīsim, aizpildīsim !


SUSTENTO kopā ar augstskolu Turība un partneriem Zviedrijā, Spānijā un Slovēnijā realizē Erasmus+ projektu INTUX.

Projektā izstrādāsim un ieviesīsim augstskolās mācību moduļus, kuros studenti varēs mācīties veidot cilvēkiem ar īpašām vajadzībām piemērotu lietotāja pieredzes dizainu.

Lietotaja pieredzes dizains ir pieredze, kas rodas, kad lietotājs izmēģina jaunus produktus. Testēt var jebkuru produktu - tehnisko aprīkojumu mājlietas, mobilās aplikācijas u.c.. Iesaistot testēšanā cilvēkus ar invaliditāti, ir iespējams radīt cilvēku ar invaliditāti vajadzībām piemērotus produktus. Bet kā pašiem testētājiem saprast, kā iesaistīt testēšanā cilvēkus ar invaliditāti?

Lai noskaidrotu abu iesaistīto pušu vajadzības, mums nepieciešama Jūsu palīdzība! Kopā ar projekta partneriem esam izstrādājuši anketu. Jūsu atbildes uz jautājumiem ļaus saprast situāciju Latvijā un palīdzēs mums noteikt to lietotāju vajadzības, kuri piedalās vai gribētu piedalīties testēšanā.

Anketas aizpildīšana aizņem ne vairāk kā 10 minūtes. To var aizpildīt tiešsaistē šeit: https://survey.alchemer.eu/s3/90527770/INTUX-Aptauja-par-lietotaju-testesanu


Ja jums ir ērtāk aizpildīt anketu rakstisski, papīra formātā lūdzu, sazinieties ar Lindau Cērpu, rakstot uz linda.ceerpa@gmail.com vai zvanot pa tālruni - 28481374

Anketas var aizpildīt līdz 13. martam.
Liels paldies Jums par atbalstu!

lasīt vairāk

17.02.2023Jaunās iespējas multiplās sklerozes pacientu ārstēšanā

Jaunās iespējas multiplās sklerozes pacientu ārstēšanā .

     Rakstu par jaunāko multiplās sklerozes pacientu ārstēšanā pēc divu gadu pārtraukuma. Mēs esam pārdzīvojuši divus nopietnus gadus COVID-19 pandēmijas klātbūtnē. Tas ir ietekmējis praktiski visus, gan ārstus, gan multiplās sklerozes pacientus. 2020. gada sākumā bija daudz nezināmā par COVID-19 infekcijas ietekmi uz MS pacientiem, par vakcināciju. 2020. gadā publicējām MS starptautiskās federācijas (MSIF) informāciju par drošības pasākumiem COVID-19 pandēmijas laikā MS pacientiem. Šīs rekomendācijas tiek atjauninātas regulāri, pēdējais pārskats šī gada 24. maijā.

Ja atceramies, tad vienu brīdi ambulatorās pieņemšanas tika atceltas ārkārtas situācijas laikā. Šo divu gadu laikā vairākos MS centros pasaulē veikti pētījumi par MS medikamentu un vakcinācijas mijiedarbību. Pētījumu rezultāti apstiprināja dažu medikamentu ietekmi uz vakcinācijas efektivitāti, tāpēc tagad, uzsākot terapiju ar jaunu medikamentu, tiek  rekomendēts veikt vakcināciju (piem. gripa, difterija, COVID-19).

     Ārkārtas situācijas ierobežojumi pamudināja veselības dienestu pieņemt lēmumu par attālināto konsultāciju apmaksu. Tagad varam pieņemt pacientus attālināti, bet tāpat uz telefona konsultāciju ir jāpierakstās, tomēr jāsaprot, ka tās ir tikai telefona konsultācijas, kas nevar aizvietot apmeklējumu pie ārsta.

            Multiplā sklerozes norises veidi nav mainījušies, un joprojām aktuāla ir progresējošā slimības norise, kas ir ar lielāku invaliditāti un dzīves kvalitātes ierobežojumu. No 2021. gada 22. jūnija kompensējamo zāļu sarakstā sekundāri progresējošās multiplās sklerozes terapijā iekļauts Siponimods (Mayzent),  kuru nozīmē perorāli reizi dienā. Šo medikamentu vairākus gadus (no 2013. gada)pētījuma ietvaros lietoja arī Latvijas pacienti.

Jaunums ir arī pilnībā cilvēka monoklonālā antiviela – Ofatumubams, kuru nozīmē MS pacientiem ar recidivējoši remitējošu norisi. Šī gada jaunums ir arī Ponesimods, kurš ir tabletēts medikaments arī recidivējoši remitējošas multiplās sklerozes ārstēšanai.

            Pēc minētās uzskaites var saprast, ka iespējas terapijas izvēlē ir palielinājušās. No otras puses, nav tik vienkārši no pieejamajiem medikamentiem nozīmēt atbilstošo katram indivīdam. Jāsaprot, ka medikaments, ka der Lāsmai, var nebūt tik efektīvs Kārlim, jo katram ir sava slimības norise, kad vērtējam esošo klīnisko stāvokli, aktivitāti MR izmeklējumos, kā arī saliekot visu kopā – katra individuālo prognozi.

            Vēlam veselību, dzīves prieku, gribēšanu zināt un darīt, atrast savu laimes aku, no kuras pasmelties un veldzēties.

            Laimīgu un veselīgu Jauno 2023. gadu!

 

 

                                                                                       MS centra kolektīva vārdā

                                                                                                                Jolanta Kalniņa

 

lasīt vairāk

23.12.2022Sirsnīgus svētkus visiem!

 

               ApsveikumsLMSA.jpg

lasīt vairāk

Aptauja:
Mana primārā nepieciešamība.

Rezultāti Atbildēt

Biedrība „Latvijas Multiplās sklerozes asociācija” (LMSA)
LMSA atrodas Latvijas Jūras medicīnas centrā (LJMC) Melīdas iela 10, Rīga, LV – 1015

Tālrunis: 2 659 9723
E-pasts: lmsa@lmsa.lv

LMSA rekvizīti:
A/S „Swedbank”
Konts:
LV54HABA0551052632700
SWIFT: HABALV22


Nodaļas

Atbalstītāji: