Vispārējs dizains-vides bez šķēršļiem

gruntvig logo.jpg2011.gada 01.septembrī starp Valsts izglītības attīstības aģentūru (VIAA) un Biedrību „Latvijas Multiplās sklerozes asociācija” (LMSA) tika noslēgts līgums „Eiropas Savienības Mūžizglītības programmas Grundtvig apakšprogrammas Grundtvig mācību partnerības līgums” projektam „Universal Design – Barrier Free Environments”. Projekta īstenošana no 2011.gada 1.augusta līdz 2013.gada 31.jūlijam.

Grundtvig programma, kas ir nosaukta dāņu filozofa, teologa, mūžizglītības idejas autora Nikoloja Frederika Severīna Grundtviga vārdā, ir viena no Mūžizglītības programmas apakšprogrammām pieaugušo formālās un neformālās izglītības veicināšanai.

Grundtvig programmas mērķi:

  • veicināt pieaugušo izglītības pieejamību un piedāvājumu;
  • veicināt jauninājumu, netradicionālu pieeju un alternatīvo mācību metožu ieviešanu pieaugušo izglītībā.
  • Skat.informāciju valsts izglītības attīstības aģentūras mājas lapā:

http://www.viaa.gov.lv/lat/muzizglitibas_programma/grundtvig/par_grundtvig/

Eiropas Savienības Mūžizglītības programmas Grundtvig apakšprogrammas partnerības projekts „Universal Design – Barrier Free Environments” – „Vispārējs dizains - vides bez šķēršļiem”.

Projekta partneri:

  • Lietuvas cilvēku ar invaliditāti Asociācija, Lietuva (vadošais partneris- projekta koordinators)
  • Tarragonas reģiona Reimatoloģijas skarto pacientu un Invalīdu savienība (Spānija)
  • Pieejamas vides cents ( Apvienotā Karaliste)
  • Igaunijas Cilvēku ar kustību traucējumiem apvienība (Igaunija) 
  • Latvijas Multilpās sklerozes asociācija (Latvija)

Projekta kopsavilkums:

Cilvēku ar invaliditāti sociālā iekļaušana nozīmē būt aktīviem un vienlīdzīgiem sabiedrības locekļiem, ar iespējām piedalīties dažādās sabiedriskās aktivitātēs. Taču daudziem cilvēkiem ar invaliditāti tas nav iespējams, jo pastāv dažādas fiziskas un attieksmes barjeras. Invalīdu organizāciju sadarbība tiek orientēta uz vispārēju dizainu- vides bez šķēršļiem.

Projekta partneriem ir pieredze pieejamības jomā un vispārējā dizainā, dažām valstīm pieredze ir lielāka, citām- mazāka. Ar šo partnerību ir iecerēts dalīties ar zināšanām, pieredzi, kompetenci, adaptēt to katras valsts vietējās situācijās un veidot jaunus instrumentus visam, nodrošinot vispārēju dizainu (labās pieredzes gadījumu izpēte, darbību konspekts, nodrošinot sabiedrības dalību, vispārējā dizaina iekļaušana mājas lapās un ieteikumi lēmumu pieņēmējiem).

 Partneri ar šo apmācību vēlas izpētīt, kā veidot noteiktu pieejamību un nevis utopiju vai sapni, kā iesaistīt visus sabiedrības sektorus veidojot vispārēju pieejamību, lietotājam draudzīgu vidi ne tikai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, bet arī gados veciem cilvēkiem, mātēm ar maziem bērniem un citiem, kam ikdienā „aci pret aci” jāsastopas ar fiziskiem šķēršļiem.

Ar šo partnerību mēs ieskatāmies nākotnē un domājam par pieejamību ne tikai ēku pieejamībā, bet lūkojamies caur prizmu vispārējā dizainā - kā cilvēki ar īpašām vajadzībām spēj iekļauties sabiedrībā caur darba vidi bez šķēršļiem, informācijas pieejamību, tehnoloģiju pieejamību utt. Projekta dalībnieki iegūs arī jaunas zināšanas un pieredzi semināros un tikšanās reizēs partneru valstīs.

Mērķis un uzdevumi:

Partnerības uzdevumi ietver:

  • dalīties ar zināšanām, informāciju, kompetenci un labo praksi vispārējā dizaina jomā;
  • pielietot iegūtās zināšanas savā valstī un organizācijas aktivitātēs, meklējot vides bez šķēršļiem cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, veicinot viņu sociālo iekļaušanos;
  • izveidot partera mājas lapā atsevišķu sadaļu projektam, parādot tā progresu un projekta ieviešanas laikā izveidotos materiālus;
  • sagatavot labas pieredzes gadījumu izpēti vispārējā dizaina jomā un sadarboties ar grupām;
  • veicināt projektā izveidoto materiālu nodošanu sabiedrībai un iedzīvotājiem, aicinot uzlabot pieejamību sabiedrībā;
  • sagatavot saistītus ieteikumus lēmumu pieņēmējiem, veidojot vispārējo dizainu kā realitāti nevis tikai kā paziņojumu.

Galvenais uzdevums, ko mēs vēlamies uzsākt, ir veicināt vispārējo dizainu kā vides veidošanas instrumentu pieejamu ne tikai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, bet arī citiem sabiedrības locekļiem, t.i., veciem cilvēkiem, mātēm ar maziem bērniem. Bez tam mēs vēlamies pētīt dažādus vispārējā dizaina instrumentus, kādi ir izmantojami šodien, piemēram, daudzās valstīs vispārējs dizains joprojām ir tikai ēku pieejamības stadijā, taču vispārējs dizains ir kas vairāk nekā ēku pieejamība – tas ir par informācijas pieejamību, darba vide bez šķēršļiem, tehnoloģiju pieejamība utt.

Katrs partneris ir atbildīgs par trīs līdz četru dienu semināru un tikšanos savā valstī – Latvijā pasākums paredzēts no 2012.gada 23.maija līdz 25.maijam.

Katrai tikšanās ir jābūt specifiskai tēmai ar apmācības mērķi, kas atbilst partnera zināšanām par vispārējo dizainu.

Partneris, kas uzņem „viesus” ir atbildīgs par programmas saturu (pašu un partneru pieredze)   un organizatoriskiem  tikšanās jautājumiem :  uzturēšanās ,transports,  apmeklējuma vietas, sociālā programma u.c.

Visiem partneriem ir pieredze starptautisku tikšanos organizēšanā. Visi projekta rezultāti jāsasniedz kopīgiem spēkiem.

2011.gadā no 20.līdz 22.novembrim notika projekta partneru pirmā tikšanās Viļņā.

Lietuvas cilvēku ar invaliditāti Asociācija (projekta vadošais partneris- koordinators), Latvijas Multilpās sklerozes asociācija un Invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons", Igaunijas, Spānijas un Lielbritānijas projekta partneri- organizācijas sniedza vispārēju ieskatu vides pieejamības jautājumos un pieejamības situācijas apskatu katrā valstī, kā arī organizāciju īstenoto projektu vides pieejamības jomā apskatu.

Vispārējs dizains – tas ir produktu un vides dizains, kas ir pieejams visiem augstākajā pakāpē iespējams bez nepieciešamības pielāgot vai speciāli plānot ar mērķi vienkāršot dzīvi ikvienam. Tā ir pieejamība (iekļūšana ēkās, telpas, sabiedriskais transports, ceļi, sadzīves priekšmetu un informācijas tehnoloģiju izmantošana u.c.). Nav viduvējas personas, ir daudz dažādas situācijas, kas pilnībā maina mūsu dzīvi.

Projekta Latvijas partnera (LMSA) kontaktpersona Ivita Faituša.

 Gruntvig1.jpg

1.att. Pirmais tikšanās vakars 20.novembrī Viļņā. no kreisās pirmajā rindā: Jyri no Igaunijas, Aigars no Latvijas, Ginta no Lietuvas, otrajā rindā: Auli no Igaunijas, Ineta un Juris no Latvijas, Olena no Spānijas un Ivita no Latvijas

 Gruntvig2.JPG

2., 3.att. 21. un 22.novembrī uzklausījām Latvijas, Igaunijas, Spānijas, Lielbritānijas un Lietuvas valstu un organizāciju darbības vides pieejamības jomās.

 Gruntvig3.jpg

4.att. LMSA darbību prezentēja Ivita

 Gruntvig4.jpg

5.att. Kopā visi projekta dalībnieki

 Gruntvig5.JPG

Projekta kontaktpersona Ivita Faituša.

Опрос:
От каких симптомов РС вы страдаете больше всего?

Результаты Ответить

Общество «Латвийская ассоциация рассеянного склероза» (ЛАРС, Latvijas Multiplās sklerozes asociācija (LMSA))
ЛАРС находится в Латвийском центре морской медицины (ЛЦММ) Ул. Мелидас, 10, Рига, LV-1015

Телефон: 2 659 9723
Электронная почта: lmsa@lmsa.lv

Реквизиты ЛАРС:
А/О «Rietumu banka»
IBAN LV10RTMB0000 0688 01518
SWIFT: RTMBLV2X



Отделения

Создание и существование сайта поддерживают: